Parūpējies jau laicīgi!
Patīk mums tas vai nē, bet vasara ir noslēgusies un rudens jau liek par sevi manīt. Tam, protams, līdzi nāk jūtamas laika apstākļu pārmaiņas, kas lielai daļai cilvēku gadu no gada saistās ar ja ne būtiskām, tad vismaz nelielām veselības problēmām.
Tieši tāpēc, dodoties pretī rudens drēgnumam un dzestrumam, ir ļoti svarīgi jau laicīgi parūpēties par savu veselību un imūnsistēmu, lai rudeni varētu aizvadīt iespējami mierīgi - bez saaukstēšanās un slimošanas. Lūk, pāris ēdieni, kas palīdzēs sagatavoties!
Ķirbju zupa
Ķirbis, bez šaubām, ir viens no izteikti klasiskiem rudens sezonas ēdieniem, ko var pagatavot daudzos un dažādos veidos.
Viss, kas nepieciešams gardas ķirbju zupas pagatavošanai ir neliela izmēra ķirbis, pāris sīpoli, ķiploks, dārzeņu vai vistas buljons un vienkāršas garšvielas pēc garšas un gaumes, kā arī kokosriekstu piens.
Nelielos gabalos sagrieztos dārzeņus un sakneņus liek krāsnī, lai tie apceptos un kļūtu mīkstāki.
Nelielā katliņā tos visus sajauc ar buljonu un sablenderē, pievienojot garšvielas un vāra 10 līdz 15 minūtes. Pievieno kokosriekstu pienu un vāra vēl pāris minūtes, līdz biezzupa iegūst vienmērīgu, krēmīgu struktūru.
Ābolu un kanēļa auzu pārslu putra
Klasiskā auzu pārslu putra ir izcils spēka un veselības avots. Tomēr iestājoties pirmajam aukstajam laikam var rasties vēlme to papildināt ar rudenīgākām garšas notīm.
Auzu pārslas gatavo pēc jums ierastās metodes, tomēr putras vārīšanas laikā pievieno smalkos gabaliņos sagrieztus ābolus un kanēli.
Tie auzu pārslu putrai piešķirs lielisku, rudens sajūtām pieskaņotu garšu un vienlaikus to papildinās ar lielu daudzumu vērtīgu vitamīnu.
Saldais kartupelis ar čili noskaņu
Vēl viena metode, kas ierastos ēdienus papildinās ar visu nepieciešamo, lai nostiprinātu imūnsistēmu ir asuma pievienošana tiem.
Labākais veids, kā to izdarīt ar saldo kartupeli, ir to pārvērst vienkāršā, bet gardā čili.
Katlā sautē vienādos gabalos sagrieztu saldo kartupeli, sīpolus un ķiplokus. Tiem kļūstot mīkstākiem pievieno tomātus, melnās pupiņas un garšaugus pēc izvēles, pārlej ar dārzeņu buljonu.
To visu uz lēnas uguns turpina karsēt un maisīt, līdz ir iegūta vienmērīga masa. To iespējams pasniegt kopā ar rīsiem, kartupeļiem vai baudīt atsevišķi.