ĶIRBJU labvēlīgā ietekme uz veselību

Lasīt rakstu


ĶIRBJU labvēlīgā ietekme uz veselību

Dzīvesstils Raksts pievienots: 2022. gada 12. oktobrī

ĶIRBJU labvēlīgā ietekme uz veselību

8 iemesli, kāpēc tos iekļaut ēdienkartē!


Pumpkin Spice Latte, gardas krēmzupas un Halovīns.. Paldies rudenim par šo lielisko dārzeni, kas padara mūsu rudeni skaistāku! 8 tālāk minētajos iemeslos uzzini ķirbju labvēlīgo ietekmi uz Tavu organismu.

UZTURVIELĀM BAGĀTS

Ķirbjiem ir iespaidīgs uzturvielu profils.

Viena tasīte vārīta ķirbja (245 g) satur:

  • Kalorijas: 49
  • Tauki: 0,2 grami
  • Olbaltumvielas: 2 grami
  • Ogļhidrāti: 12 grami
  • Šķiedrvielas: 3 grami
  • A vitamīns: 245% no ieteicamās diennakts devas (IDD)
  • C vitamīns: 19 % no IDD
  • Kālijs: 16% no IDD
  • Varš: 11 % no IDD
  • Mangāns: 11 % no IDD
  • B2 vitamīns: 11 % no IDD
  • E vitamīns: 10% no IDD
  • Dzelzs: 8 % no IDD

Neliels daudzums magnija, fosfora, cinka, folātu un vairāku B grupas vitamīnu.

VAR SAMAZINĀT HRONISKU SLIMĪBU RISKU

Augsts antioksidantu saturs var samazināt hronisku slimību risku. Ķirbji satur antioksidantus, piemēram, alfa-karotīnu, beta-karotīnu un beta-kriptoksantīnu. Tie var neitralizēt brīvos radikāļus, neļaujot tiem bojāt šūnas. Pētījumi ir pierādījuši, ka šie antioksidanti aizsargā ādu pret saules kaitējumu un samazina vēža, acu slimību un citu slimību risku.

UZLABO IMUNITĀTI

Pirmkārt, tajā ir daudz beta-karotīna, ko organisms pārvērš A vitamīnā. Pētījumi liecina, ka A vitamīns var stiprināt imūnsistēmu un palīdzēt cīnīties ar infekcijām. Savukārt cilvēkiem ar A vitamīna deficītu var būt vājāka imūnsistēma. Ķirbī ir arī daudz C vitamīna, kas, kā pierādīts, palielina balto asinsķermenīšu veidošanos, palīdz imūnsistēmas šūnām darboties efektīvāk un nodrošina ātrāku brūču dzīšanu. Papildus abiem iepriekš minētajiem vitamīniem ķirbis ir arī labs E vitamīna, dzelzs un folātu avots, kas, kā pierādīts, arī palīdz imūnsistēmai.

MAZINA IEKAISUMUS UN UZLABO MIEGA KVALITĀTI

Arī sēklas ir ēdamas un tajās ir daudz uzturvielu, kas sniedz daudzas citas priekšrocības. Pierādīts, ka ķirbju sēklas uzlabo sirds veselību, cukura līmeni asinīs, auglību un miega kvalitāti. Ķirbju sēklās ir daudz antioksidantu, kas aizsargā mūsu šūnas no slimību izraisītiem bojājumiem un mazina iekaisumu organismā. Tās ir arī lielisks šķiedrvielu avots, kas var pastiprināt šo efektu. Pētījumi liecina, ka ķirbju sēklu pretiekaisuma spējas var palīdzēt uzturēt labu aknu, urīnpūšļa, zarnu un locītavu darbību.

PASARGĀ REDZI

Ķirbī ir daudz uzturvielu, kas ir saistītas ar spēcīgu redzi, organismam novecojot.

A vitamīns, luteīns un zeaksantīns var aizsargāt šo maņu. Piemēram, ķirbja sastāvā esošais beta-karotīns nodrošina organismu ar nepieciešamo vitamīnu A. Pētījumi liecina, ka A vitamīna trūkums ir ļoti izplatīts akluma iemesls. Cilvēkiem ar lielāku beta-karotīna devu ir ievērojami mazāks kataraktas, kas ir izplatīts akluma cēlonis. Turklāt ķirbis satur arī lielu daudzumu C un E vitamīnu, kas darbojas kā antioksidanti un var novērst brīvo radikāļu kaitējumu acu šūnām.

VEICINA SVARA ZUDUMU

Uzturvielu blīvums un zems kaloriju skaits var veicināt svara samazināšanos. Papildus tam, ka ķirbī ir daudz vitamīnu un minerālvielu, tajā ir arī salīdzinoši maz kaloriju, jo 94 % no tā sastāda ūdens. Vienkāršāk sakot, ķirbis ir svara zudumam draudzīgs pārtikas produkts, jo to var patērēt vairāk nekā citus ogļhidrātu avotus, piemēram, rīsus un kartupeļus, bet tomēr uzņemt mazāk kaloriju. Turklāt ķirbis ir labs šķiedrvielu avots, kas var palīdzēt mazināt apetīti.

UZLABO SIRDS VESELĪBU

Ķirbī ir daudz kālija, C vitamīna un šķiedrvielu, kas ir saistītas ar labvēlīgu ietekmi uz sirdi. Cilvēkiem, kuri uzņem vairāk kālija, ir zemāks asinsspiediens un mazāks insulta risks - divi sirds slimību riska faktori. Ķirbī ir arī daudz antioksidantu, kas var aizsargāt "slikto" holesterīnu no oksidēšanās, kas var ierobežot asinsvadus un palielināt sirds slimību risku.

UZLABO ĀDAS KVALITĀTI

Ķirbji ir bagāti ar uzturvielām, kas ir ļoti noderīgas Tavai ādai. Pēc norīšanas karotinoīdi nonāk dažādos orgānos, tostarp ādā. Šeit tie palīdz aizsargāt ādas šūnas pret kaitīgo UV staru kaitējumu, no iekšienes. Ķirbī ir arī daudz C vitamīna, kas ir ļoti svarīgs veselīgai ādai. Šis vitamīns organismam ir nepieciešams, lai veidotos kolagēns - olbaltumviela, kas uztur ādu stipru un veselīgu. Turklāt ķirbji satur luteīnu, zeaksantīnu, E vitamīnu un daudzus citus antioksidantus, kas, kā pierādīts, arī uzlabo ādas aizsardzību pret UV stariem.

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO