5 VISU LAIKU PĀRDOTĀKĀS GRĀMATAS VĒSTURĒ

Lasīt rakstu


5 VISU LAIKU PĀRDOTĀKĀS GRĀMATAS VĒSTURĒ

Kultūra Raksts pievienots: 2022. gada 19. jūlijā

5 VISU LAIKU PĀRDOTĀKĀS GRĀMATAS VĒSTURĒ

Paldies Gūtenbergam par grāmatu iespiešanas tehnoloģijas atklāšanu pasaulei!


Internets ieviesis savas korekcijas teju visās dzīves jomās, arī grāmatu lasīšanas paradumos. Pēdējo 15 gadu laikā, pie apvāršņa parādoties audiogrāmatām, drukāto grāmatu pārdošanas apjomi ir samazinājušies. Tomēr veco, labo formātu vēl tā gluži nevajadzētu “norakstīt” – 5 vislabāk pārdotās grāmatas, kuras esam iekļāvuši šajā sarakstā, joprojām ir ļoti pieprasītas un tiek pārdotas iespaidīgās tirāžās.

Protams, jāatzīmē, ka visu laiku pārdotākā grāmata ir Bībele, tomēr tās pārdošanas apjomus izsekot ir tikpat kā neiespējami. Turklāt, Bībele, teorētiski un arī praktiski ir vairāku grāmatu apkopojums. Šo iemeslu dēļ, grāmatu grāmata savu vietu šajā sarakstā neieņems.  Visu esam izrunājuši, visu esam sapratuši! Ieskatīsimies grāmatu valstībā – jūsu uzmanībai 5 visvairāk pārdotās grāmatas vēsturē, dilstošā secībā!

  • “Dons Kihots” – Migels de Servantess (Aptuveni 500 miljoni pārdoto kopiju)

“Dons Kihots” ir visu laiku pārdotākā grāmata. Bravo! Migela de Servantesa romāns tika publicēts divās daļās — 1605. un 1615. gadā. Kopš tā laika, ļaudis visā pasaulē nav pārstājuši šo grāmatu apjūsmot, piešķirot tai dažnedažādus titulus. “Dons Kihots”, daudzuprāt, tiek uzskatīts par “spāņu laikmeta” ietekmīgāko literatūras darbu, kā arī “pirmo mūsdienu romānu” un visādi citādi labāko literāro darbu, kāds jebkad uzrakstīts.

  • “Xinhua Zidian” (Aptuveni 400 miljoni pārdoto kopiju)

Otrajā vietā visvairāk pārdoto grāmatu sarakstā ir 1953. gadā izdotā “Xinhua Zidian”.Šī grāmata no pārējiem sarakstā minētajiem darbiem maķenīt atšķiras, jo tā ir ķīniešu valodas vārdnīca. Šajā kabatas izmēra vārdnīcā ir 3300 dažādu vārdu savienojumu un vairāk nekā 13 000 logogramu, ieskaitot tradicionālās ķīniešu rakstzīmes. 2016. gadā tā tika iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā “visu laiku populārākā” vārdnīca.

  • “Pasaka par divām pilsētām” – Čārlzs Dikenss (Aptuveni 200 miljoni pārdoto kopiju)

Šī 1859. gada vēsturiskā romāna darbība norisinās Londonā un Parīzē pirms Francijas revolūcijas un arī tās laikā. Grāmatā vēstīts par kāda franču ārsta astoņpadsmit gadus garo ieslodzījumu vienā no Parīzes cietumiem, pēcāk aprakstot viņa dzīvi kopā ar meitu Londonā.  Daudzi uzskata, ka šis ir labākais Dikensa darbs. Tas iedvesmojis arī brāļus Džonatanu un Kristoferu Nolanus, kuri izveidoja filmas “Tumšais bruņinieks atgriežas” scenāriju, balstoties uz Dikensa darba motīviem. 

  • “Gredzenu pavēlnieks” – Dž. R. R. Tolkīns (Aptuveni 150 miljoni pārdoto kopiju)

Gredzenu pavēlnieks ir augstas intensitātes fantāzijas romāns, kas ir grāmatas “Hobits” turpinājums. Starp citu, arī “Hobits” ir vēl viena lieliski pārdota grāmata. Sākotnēji, “Gredzenu pavēlnieku” bija paredzēts publicēt kā vienotu veselumu, tomēr izdevējs to uzskatīja par sliktu ideju, īsā laika periodā izdodot trīs atsevišķus sējumus - “Gredzenu brālība” (1954. gadā), “Divi torņi” (1954. gadā)  un “Ķēniņa atgriešanās” (1955. gadā). Kā zināms, visām 3 daļām uzņemtas arī godalgotas ekranizācijas.

  • “Mazais princis” – Antuāns de Sent-Ekziperī (Aptuveni 142 miljoni pārdoto kopiju)

Franču aristokrāta un rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī “Mazais princis” ierindojas godpilnajā 5. vietā. Grāmatu, Amerikas Savienotajās Valstīs, 1943. gadā, publicēja Reinals un Hičkoks. Tā tika izdota franču un angļu valodās. Gribētos sacīt: “Kurš gan nezina par ko ir šis stāsts?” Protams, grāmata vēsta par zēnu, kurš apciemo dažādas planētas. Tajā tiek apcerēta vientulība, mīlestība, draudzība, kā arī zaudējums. Lieki piebilst, ka “Mazais princis” kļuva par rakstnieka veiksmīgāko darbu, kļūstot par vienu no tulkotākajām grāmatām vēsturē. 

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO