Kā MĀMIŅDIENU svin citviet pasaulē

Lasīt rakstu


Kā MĀMIŅDIENU svin citviet pasaulē

Kultūra Raksts pievienots: 2022. gada 05. maijā

Kā MĀMIŅDIENU svin citviet pasaulē

INTERESANTI!


Mātes diena - vieni no vissirsnīgākajiem svētkiem pasaulē. Latvijā ik gadu Mātes dienu atzīmē maija otrajā svētdienā, taču pasaulē atšķiras gan tradīcijas, gan laiks, kad šos svētkus atzīmē. 

Mātes diena ir starptautiski svētki, daudzviet tāpat kā Latvijā, tie tiek atzīmēti maija otrajā svētdienā. Ideja godināt māmiņu nākusi jau no senās Grieķijas laikiem. Pirmsākumos Latvijā atzīmēja tikai ģimenes dienu, taču tagad īpaša nozīme ir tieši Mātes dienai. Latvijā šajā dienā pieņemts iepriecināt māmiņas ar ziediem un dāvanām, kā arī pavadīt laiku kopā.

Spānijā, Dānijā un Zviedrijā Mātes dienas galvenā tradīcija ir došanās uz baznīcu. Praktiski visās valstīs ir pieņemts dāvināt ziedus, taču ar īpašām ziedu tradīcijām izceļas Ungārija  – tur bērni parasti cenšas piecelties agrāk, lai paspētu sarūpēt savām māmiņām svaigus ziedus.

 

ASV, Austrālijā un Japānā ir tradīcija - bērniem pie apģērba spraust neļķes ziedu. Krāsainu, ja māte ir dzīva, bet baltu, ja mirusi. ASV ir pirmā valsts, kas sākusi svinēt šo dienu kā oficiālu svētku dienu.

Savukārt, Spānijā Mātes dienu atzīmē maija pirmajā svētdienā, tur tiek rīkota īpaša loterija par godu šim notikumam, kur vinnētājai katru mēnesi tiek maksāta māmiņalga vairāku tūkstošu eiro apmērā. Spānijā Mātes dienu dēvē arī par ģimenes dzimšanas dienu.

Francijā Mātes dienu atzīmē maija pēdējā svētdienā, kur galvenais simbols šiem svētkiem ir kūka. Kanādiešiem Mātes dienā īpaši lielā godā tiek celtas sievasmātes un vīramātes un tikai pēc tam savas māmiņas. Interesanti, ka daudzās valstīs tiek izkārti karogi šajā dienā, arī kaimiņvalsts Igaunija piekopj šo tradīciju.

Lietuvā un Igaunijā skolās tiek veidoti Mātes dienas koncerti, kur par godu mamiņām bērni ir sagatavojuši dažādus priekšnesumus un dāvanas. Šo tradīciju piekopj arī Latvijas skolas.

 

Neaizmirsti iepriecināt savu māmiņu šajā īpašajā dienā! 

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO