RECEPTES: fastfood mājās

Lasīt rakstu


RECEPTES: fastfood mājās

Receptes Raksts pievienots: 2022. gada 10. maijā

RECEPTES: fastfood mājās

Vai Tu zini, no kurienes patiesībā ir Tavi mīļākie fastfood ēdieni?


Fastfood ēdienus ir iemīļojuši cilvēki visā pasaulē un tie garšo gan lieliem , gan maziem. Fastfood ir radies jau senajā Romā, lielākajās austrumu un rietumu pilsētās, kur ārzemju viesi dažādās ēstuvēs vēlējās atpūsties un ātri, kā arī lēti paēst. Lai gan fastfood nav veselīgāko ēdienu sarakstā, tomēr no tā garšas atteikties nav nemaz tik viegli. No kurienes tad ir radušies mūsu iecienītākie ātrie ēdieni un kā pagatavot tos mājās pašam?

Hamburgers

Hamburgera izcelsmei ir vairākas versijas. Viena no versijām ir tā, ka Hamburgera nosaukums ir cēlies no Vācijas pilsētas Hamburgas, no kurienes daudzi tās iedzīvotāji emigrēja uz Ameriku, bet otra versija ir tāda, ka hamburgera nosaukums ir cēlies no Hamburgas pilsētas Njujorkas štatā, jo tieši ASV ir burgeru dzimtene, kur arī tika izplatīti pirmie burgeri. Pirmais burgers tika demonstrēts vispasaules izstādē Sant-Luisā 1904. gadā. Tālāk arī radās burgeru tīkli, kurus mēs pazīstam arī šobrīd- McDonalds un Burger King.

Jums būs nepieciešams:

  • Burgeru bulciņas 3gab
  • Maltā gaļa 400gr
  • Siers 30-50gr
  • Tomāts 1-2gab
  • Marinēts gurķis 1gab
  • Sarkanais sīpols 1gab
  • Salātlapas 5-6gab
  • Majonēze 2 tējk.
  • Kečups 2 tējk.
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana:

  1. Maltai gaļai pievieno sāli un piparus pēc garšas un labi samaisa. Izveido plakanu kotleti burgeram un iespiež vidū ar pirkstu, lai cepšanas laikā tā neuzpūstos. Apcep katru kotleti 4-5min no katras puses un izceptajai kotletei liek virsū siera šķēli;
  2. Tomātus sagriež ripiņās, sieru plānās šķēlēs, bet marinēto gurķi plānās ripiņās. Trauciņā samaisa kečupu un majonēzi;
  3. Ņem burgeru maizītes apakšējo pusīti, uzsmērē sagatavoto mērci un uzliek salātlapu un tai atkal virsū mērci;
  4. Tālāk liek plānās ripiņās sagrieztu sīpolu, tad tomātu šķēli un virs tās kotleti. Kotletei uzliek dažās gurķa šķēlītes un siera gabaliņu. Uzliek burgera otru pusīti un viegli piespiež. Gatavs!

Lai labi garšo!

Kebabs

Kebabs pie mums ir atceļojis no tuvo austrumu zemēm un to ir ļoti iecienījuši arī latvieši.  Kebaba dzimtene ir Turcija, jo senās turku tautas šo uzkodu gatavoja vēl otrajā gadsimtā p.m.ē. Tāpat arī turki stāsta leģendas par Aleksandru Makedonski, kurš kara gājiena laikā pagatavoja īpašu kebabu: smalki sagrieza jēra gaļu, uzlika to uz plāceņa un pievienoja jogurtu.

Jums būs nepieciešams:

  • Lavašs vai tortilja
  • Cepta, smalki sagriezta gaļa - jebkura
  • Ķīnas kāposts – neliela galviņa
  • Tomāti 2gab
  • Gurķi 2 gab

Mērcei:

  • Jogurts bezpiedevu 4 ē.k.
  • Majonēze 4 ē.k.
  • Tomātu mērce 2 ē.k.
  • Ķiploki 3 daiviņas
  • Marinēts gurķis 1 gab

Pagatavošana:

  1. Gatavojiet mērci- uz rīves sarīvē ķiplokus, marinētu gurķi, pievienot majonēzi, tomātu mērci un jogurtu. Visu kārtīgi samaisa un liek ledusskapī atdzist un savilkties;
  2. Smalki sagriež tomātus, gurķus un Ķīnas kāpostu;
  3. Ņem lavašu vai tortilju un uzsmērē tam virsū aptuveni 1 ē.k. sagatavoto mērci. Virsū liek sagriezto ķīnas kāpostu ar tomātiem un gurķiem, tad smalki sagriezto gaļu. Uzliek 1-2 ē.k. mērci, aizloka malas un sarullē;
  4. Kebabu aptin ar folliju un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos, aptuveni 10 minūtes.

Lavašā varat likt arī citus dārzeņus - pēc jūsu vēlmes un gaumes. Labu apetīti!

Hot-dogs

Viens no populārākajiem fastfood ēdieniem, kuru iecienījuši visā pasaulē, esot radies Vācijā. Miesnieks no Frankfurtes esot izdomājis garu desiņu un nosaucis to par Dachshundwurst, kas tulkojumā no vācu valodas nozīmē suns- taksis, savukārt cits vācietis, kas emigrēja uz ASV, nolēma uztaisīt savu biznesu un tirgot sendviču maizītes ar desiņām. Tā kā amerikāņiem bija grūti izrunāt šo desiņu vācisko vārdu, nosaukums mainījās uz dog, bet hot vārdu pielika, jo tradicionāli tos pārdeva karstus.

Jums būs nepieciešams:

  • 2 hot doga maizītes
  • 2 gareni cīsiņi
  • 2 marinēti gurķi
  • Tomāts 1 gab
  • Siers 50gr
  • Majonēze, sinepes, tomātu mērce

Pagatavošana:

  1. Gareniski iegriezt hot doga maizītes, iespiest majonēzi, tomātu mērci un sinepes;
  2. Ielikt maizītēs cīsiņus un sānos pievienot sagrieztus tomātus un gurķus;
  3. Sakarsēt cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai un uzbērt hot dogu maizīšu pildījumam rīvētu sieru. Cept aptuveni 15 minūtes.

Šādam hot dogam lieliski derēs arī barbekjū mērce. Izbaudiet!

Frī kartupeļi

Par populāro kartupeļu stienīšu, kas cepti lielā eļļas daudzumā, dzimteni tiek uzskatīta Beļģija. Tos gatavoja jau XVII gadsimta beigās, Meuse ielejas iedzīvotāji, kas ziemā izdomāja aizstāt savas tradicionāli ceptās zivis ar kartupeļiem.  Frī kartupeļu nosaukums, savukārt, ir radies no Beļģijas iedzīvotāja, kura uzvārds bija Frite. Tieši viņš izdomāja 1861. gadā pārdot kartupeļu stienīšus, kas cepti lielā eļļas daudzumā.

Jums būs nepieciešams:

  • Kartupeļi 4 gab
  • Ķiploki 2 daiviņas
  • Eļļa 3 ē.k.
  • Malta paprika 1 ē.k.
  • Sāls 1 ē.k.

Pagatavošana:

  1. Nomizot kartupeļus, nomazgāt un sagriezt salmiņos. Uzliek uz papīra dvieļa, lai izšūst;
  2. Sagatavot kartupeļu garšvielu maisījumu- samaisīt ķiplokus ar papriku un sāli. Kārtīgi samaisīt kartupeļus ar garšvielu maisījumu;
  3. Uz cepamās pannas izklāt cepamo papīru un uzlikt kartupeļus. Cept cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, aptuveni 20 minūtes.

Šie kartupeļi izdosies ne mazāk gardi kā Makdonaldā. Labu apetīti!

Pica

Mūsdienu populārākais fast food ēdiens, kuru zina visā pasaulē, kā arī pagatavojams simtiem dažādu recepšu variācijās, ir pica. Lai gan picai ir ļoti sena vēsture un vēsturnieki vēl šodien strīdās par picas izcelsmi, tradicionāli to uzskata par itāļu ēdienu. Pizza vārds ieguva savu popularitāti jau 1997. gadā, Gaetes pilsētā Itālijas dienvidos un sāka izplatīties straujāk Itālijas centrālajā un dienvidu daļā.

Jums būs nepieciešams:

  • Ūdens 1 glāze
  • Milti 2 glāzes
  • Sausais raugs 1 tējk.
  • Cukurs 1 tējk.
  • Sāls 2 tējk.
  • Eļļa 3 ē.k.
  • Tomātu mērce 6 ē.k.
  • Tomāts 1 gab
  • Salami desa 100gr
  • Šampinjoni 4gab
  • Mocarella siers 300gr

Pagatavošana:

  1. Nelielā bļodā uzbriedina raugu- lej siltu ūdens glāzi, pievieno 1 tējk. cukuru, šķipsnu sāli un 1 tējkaroti raugu un iemaisa 1 ē.k. miltus. Aptuveni pēc 15 minūtēm, kad raugs būs uzbriedis, tad lielā bļodā pievieno pārējos miltus, sāli, olīveļļu. Sāk mīcīt mīklu aptuveni 10 minūtes. Nepieciešamības gadījumā var pievienot vēl miltus, jo mīklai ir jāsanāk vijīgai un plastiskai. Iesmērē ar eļļu un apsedz ar pārtikas plēvi, noliekot to siltā vietā aptuveni uz stundu vai pusotru;
  2. Kad mīkla ir uzbriedusi, ieslēdziet cepeškrāsni uz 250 grādiem. Tad sadaliet mīklu aptuveni 3 daļās un no katras daļas formējiet bumbiņu un tad veidojiet picas plāceni;
  3. Izveidoto picas pamatni liek uz cepamās pannas, kurai uzklāts cepampapīrs un uzsmērē tai virsū aptuveni 2 ē.k. tomātu mērci. Desu, tomātu un šampinjonus sagriež plāksnītēs un liek uz picas pamatnes. Uzber virsū sarīvētu sieru un liek cepeškrāsnī cepties aptuveni 10 minūtes.

Picas sastāvdaļas varat izvēlēties kādas vien kārojas. Ļaujiet savai fantāzijai vaļu!

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO