RECEPTES: pagatavo Jāņu sieru mājās

Lasīt rakstu


RECEPTES: pagatavo Jāņu sieru mājās

Receptes Raksts pievienots: 2022. gada 21. jūnijā

RECEPTES: pagatavo Jāņu sieru mājās

Lai lustīga svinēšana!


Tuvojas tradicionālie saulgriežu svētki, kurus iecienījuši svinēt Latvijas iedzīvotāji 23. un 24. jūnijā. Lekšana pāri ugunskuram, alus, vainagu pīšana un tradicionālais Jāņu siers ar ķimenēm ir tas, kas raksturo šos svētkus visvairāk. Lai piešķirtu šiem svētkiem īpašu noskaņu, pamēģini pagatavot šos sierus mājas apstākļos!

1. Tradicionālais Jāņu siers ar ķimenēm

Tev būs nepieciešams:

  • Piens 1l
  • Biezpiens 1kg
  • Saldkrējuma sviests 200gr
  • Olas 3gab
  • Soda 1 ½ tējk.
  • Sāls 1- 1 ½ tējk.
  • Ķimenes 1- 1 ½ tējk

Pagatavošana:

  1. Uzvāri katliņā pienu, pievieno biezpienu un tad atkal uzvāri, mēģini izmaisīt visus kunkulīšus, kas radīsies, līdz iegūsti viendabīgu masu;
  2. Iegūto masu pārliec uz sietiņa. Ja vēlies mīkstāku sieru, tad neturi uz sietiņa to ilgu laiku, bet ja tomēr cietāku, tad ļauj notecēt visam šķidrumam un ar karotes palīdzību nospied lieko šķidrumu no biezpiena;
  3. Ieliec masu bļodā, sakul olas, pievieno sviestu, sodu un sāli, kā arī ķimenes;
  4. Uzliec iegūto masu uz ūdens peldes un vāri aptuveni 15 minūtes, lēni maisot;
  5. Izvārīto masu ieliec siera formā vai sietā un noklāj to ar marli, augšpusē izlīdzinot to ar karoti. Uzliec vāku un ieliec uz nakti ledusskapī. Nākošajā rītā siers ir gatavs ēšanai!

2. Jāņu siers ar zaļumiem un ķimenēm

Tev  būs nepieciešams:

  • Kefīrs 1l
  • Piens 1l
  • Olas 6gab
  • Sāls 4 tējk.
  • Ķimenes šķipsna
  • Ķiploks 1 daiviņa
  • Zaļumi buntīte

Pagatavošana:

  1. Katliņā ielej pienu un kefīru, uzliec vārīt. Kamēr piens ar kefīru vēl nav uzvārījušies, pielej lēnām sakultas olas ar sāli. Lēni maisot, sagaidi, kad sāks burbuļot šī kefīra- piena masa un vāri vēl dažas minūtes līdz atdalās sūkalas;
  2. Noņem šo masu no plīts un ļauj atdzist 1-2 minūtes, tad pievieno sasmalcinātus zaļumus un izspiestu ķiploka daiviņu;
  3. Iegūto masu pārlej sietā, kas noklāts ar marli 2 kārtās un izlīdzini siera masu ar karotes palīdzību. Sasien marli mezglā un ļauj notecēt liekajam šķidrumam;
  4. Kad šķidrums ir notecējis, atsien marli un apklāj izveidojušos sieru ar marles gabaliņu un uzliec tam virsū kādu šķīvīti ar slogu. Ieliec ledusskapī uz dažām stundām un ļauj tam sastingt, lai vēlāk to varētu baudīt. Lai labi garšo!

3. Jāņu siers etiķa un garšaugu marinādē

Tev būs nepieciešams:

  • Ķimeņu siers paštaisīts vai veikalā nopirktais
  • Etiķis 50ml pēc izvēles
  • Olīveļļa 50ml
  • Ķiploks 3 daiviņas
  • Rozmarīns
  • Sāls
  • Pipari
  • Cukurs

Pagatavošana:

  1. Vispirms sagriez sieru gabaliņos pēc savas gaumes un ieliec tos kādā traukā ar vāku. Sagrieztajiem siera gabaliņiem pievieno rozmarīnu un sasmalcinātos ķiplokus, kā arī pārējās garšvielas pēc garšas;
  2. Sajauc olīveļļu ar etiķi kādā trauciņā un tad lej samaisīto masu pāri sieram. Aizgriez vai aizspied vāku un ieliek ledusskapī uz aptuveni 12 stundām, ik pa laikam apmaisot sieru ar marinādi;
  3. Šis siers labi derēs kā uzkoda pie Jāņu alus vai arī nākošajā dienā vari to izmantot, pievienojot kādiem salātiem.

Lai skaisti un saulaini Līgo svētki!

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO