Ar ko mūsdienu bērniem asociējas saldie ēdieni vai našķi? Domājams, ka ar želejkončām, snikeriem un Rimi bulciņām. Apkopojām nostalģiskus 20 saldos ēdienus.
Ja vēlies nonākt 20, 30 vai pat 40 gadu senā pagātnē, šis raksts kalpos kā laika mašīna, lai tā arī notiktu. Ar ko mūsdienu bērniem asociējas saldie ēdieni vai našķi? Domājams, ka ar želejkončām, snikeriem un Rimi bulciņām, bet senāk - viss bija citādi. Pirms pāris desmitiem gadu Latvijas virtuvēs tapa visneparastākie un tajā pašā laikā - visvienkāršākie deserti. Sastāvdaļu kombinācijas, kas šodien dažam labam varētu izraisīt sliktu dūšu. Lai vai kā, savulaik tas viss bija gardi un baudāmi. Apkopojām nostalģiskus 20 saldos ēdienus.
1 Cukurmaize
Vai nu cepta vai necepta baltmaizes šķēle, kurai uzsmērēja sviestu vai skābo krējumu un pāri tika bērts cukurs.
2 Gogelmogels
Jāņem talkā bija olu dzeltenumi un cukurs vai pūdercukurs. Viss pāris minūtes jāsablenderē un saldais gatavs.
3 Rūgušpiens ar kanēli un cukuru
Ja palika pāri piens un tas jau sāka "bojāties", pēc labākajām zero waste tradīcijām tas tika nogatavināts rūgušpienā, kuru varēja baudīt ar kanēli un cukuru.
4 Ķieģelītis ar cukuru
Ķieģelīša šķēli (varēja izmantot arī rupjmaizi) iemērca nedaudz ūdenī un tad pārbēra pāri cukuru. Viss ātri un vienkārši.
5 Pienā mērcēta baltmaize
Neparasts deserts, bet tolaik gards - pienā bija jāiemērc nelieli baltmaizes gabaliņi un jāpārber pāri cukurs.
6 Kakao našķis
Šis bija favorīts daudziem - jāsamaisa kopā skābais krējums, kakao un cukurs. Mmm!
7 Olā apcepta baltmaize
Uz pannas vajadzēja apcept olā balmtaizes šķēles, pēcāk jāpievieno bija cukurs vai citas saldās garšvielas.
8 Riekstiņi ar kondensēto pienu
Lai pie šādiem riekstiņiem tiktu, vajadzēja īpašas formiņas. Dzīrēs regulāri tika likti galdā.
9 Buberts ar ķīseli
Gaisīgs deserts, kuru varēja pagatavot no mannā, piena, olām un cukura. Mērces vietā gards ogu ķīselis.
10 Ievārījuma maizīte
Ātri un vienkārši - baltmaizes šķēli pārsmērēja ar gardu zapti. Vēl tikai klāt glāzi piena un vakars izdevies.
11 Uzpūtenis ar pienu
Debesmannā jeb uzpūteņa gatavošanā arī izmantoja mannu, kuru vārīja kopā ar ogām un cukuru, bet atdzesētu uzputoja. Ēda kopā ar pienu.
12 Pašgatavota meduskūka
Tās, lūk, bija īstas meduskūkas. Mitras un ar pamatīgu pildījumu. Perfekts saimnieces rokudarbs.
13 Cepumi ar sviestu
Sviestu samaisīja ar cukuru, daži vēl piespieda nedaudz citronu. Šo masu lika starp diviem cepumiem un uzkoda pie tējas bija gatava.
14 Apceptas auzu pārslas ar cukuru
Varbūt šodien vairāk pazīstam kā dekorāciju citiem desertiem, bet savulaik to varēja vienkārši ēst karotēm.
15 "Kartupelis"
Tā laika kūciņas nestāv klāt mūsdienu "kartupeļiem". Tām vajag gana daudz sastāvdaļu, lai tās izdotos perfekti, tomēr vienmēr ir vieta improvizēšanai.
16 Vafeles ar pildījumu
Daudziem mājās un laukos vēl ir saglabājusies īpaša vafeļu panna, kas ļāva veidot šādus gardumus. Pildīja ierasti ar kondensēto pienu, putukrējumu vai citiem saldiem krēmiem.
17 Cukurgailīši
Lielisks ģimenes rituāls bija šādu cukurgailīšu veidošana mājas apstākļos. Arī tehnika, kā to izdarīt, bija dažāda. Sākot no krāsns, beidzot ar karsēšanu virs plīts liesmas. Ļoti cukuroti.
18 "Šokolādes desa"
Arī šodien šis našķis ir plaši pieejams lielveikalos, tomēr deserta garšu no bērnības ir grūti atdarināt.
19 Makaronu piena zupa ar cukuru
Jā, arī šodien ēdam piena zupu ar makaroniem, bet toreiz klāt vēl pamatīgi likām cukuru, kas šodien daudziem šķistu jancīgi.
20 Klasiskais kakao krēms ar ķīseli
Daudzi par šo desertu atceras tieši no skolas laikiem, kur to arī visbiežāk varēja dabūt. Aptuveni stundas laikā tādu brīnumu var pagatavot arī mājās.