Latviešu FILMAS, kuras jāredz katram sevi cienošam latvietim

Lasīt rakstu


Latviešu FILMAS, kuras jāredz katram sevi cienošam latvietim

Kultūra Raksts pievienots: 2022. gada 19. janvārī

Latviešu FILMAS, kuras jāredz katram sevi cienošam latvietim

Klasika, kuru var skatīties atkārtoti!


Kad viss Netflix piedāvātais klāsts jau divreiz noskatīts, jāmeklē jaunas platformas, kur smelties iedvesmu no pasaules augstvērtīgākajiem kino un televīzijas šedevriem. Kas gan var būt labāks par piektdienas vakara kīno seansu ar mīļajiem vai vīna pudeli. Bez ierastajām platformām, beidzot arī latvieši sagatavojuši visnotaļ pieklājīgas platformas, kur skatīties gan pasaulē atzītus, gan mūsu pašu radītus darbus.

Iegādāties abonomentu jebkurā no populārākajām straumēšanas vietnēm, šobrīd iespējams par visnotaļ smieklīgām mēneša maksām. Go3, Viaplay, Tet, LMT, kā arī daudzi citi vietējie uzņēmumi piedāvā pat plašāku iespēju klāstu par mums ierasto, iepriekš minēto, pasaulslaveno – Netflix. Tas viss par vidēji trīs līdz desmit euro mēnesī, atkarībā no izvēlētā piedāvājuma.

Tomēr pirms doties pie maksas satura, kāpēc gan nepaskatīties Youtube pieejamās latviešu filmas, bezmaksas un diez gan sakarīgā kvalitātē. Konts ar nosaukumu ­Baltic Folk, sagatavojis tik daudz mūsu pašu radītā kino klasikas, ka pietiks visām gada svētdienām. Pieejams viss, no 1913. līdz pat mūsdienām, caurvijoties ar pirmās Latvijas atbrīvošanu un sagūstīšanu, līdz pat garajam ceļam uz patiesi brīvu Vvalsti. Ceļu, kuru ejam vēl šodien.

1. Pūt vējiņi

Raiņa sarakstīto vārdu un septiņdesmito gadu Latvijas PSR mākslinieku kopdarbs nevarētu izskatīties vēl labāk par Gunāra Pieša 1973. gadā režisēto Pūt Vējiņi. Filma veidota ap īstenu mīlas trijstūra klasiku, kurā trakulīgais Daugavietis Uldis ieradies uz saimniecību, kurā viņam sarunāta sieva Zane. Tomēr kā gadījies, kā ne, vētras laikā iemaldījies jaunietis, vispirms satiek kalponi Baibu, kuru uzreiz iekāro.

Baiba šādu mīlestību nedrīkst pieņemt, tāpēc atraida Uldi, tomēr tas ugunīgo ziķeri sanikno vēl vairāk un viņš turpina aplidot saimniecību, nu jau prasīdams Baibas, nevis Zanes roku. Šo filmu unikālu padara fakts, ka tās dialogi veidoti dzejas formā, tāpat kā luga. Tur paldies jāsaka nevienam citam kā Imantam Ziedonim, kurš palīdzējis Gunāram Piesim ar Raiņa lugas pielāgošanu filmas scenārija vajadzībām.

2. Ceplis

No senatnīgām pasakām, uzreiz pie mūsdienīgām varas un ietekmes spēlēm, kas atainotas filmā Ceplis. Pavīla Rozīša 1928. gadā izdoto romānu, uz lielajiem ekrāniem atnesa režisors Rolands Kalniņš, kopā ar scenārija autoru Viktoru Lorencu. 44 gadus vēlāk, viņu komandai izdevās aiznest Rīgu atpakaļ laikā, lai vēlreiz iemūžinātu šo laiku burvību filmā, kas nu jau kļuvusi par vienu no Latvijas kino šedevriem.

Filmas stāsts grozās ap kādu veiksmīgu uzņēmēju, kuram izdevies izveidot akciju sabiedrību. Ar tās palīdzību viņš plāno sākt ražot māla ķieģeļus, kurus eksportēt uz ārzemēm. Viss būtu bijis lieliski, ja vien Cepļa darinātie ķieģeļi derētu būvniecībai. Uzzinājis par šo nepilnību savā projektā, Edgars savērpj intrigu jūru, lai pasargātu savu pēcpusi vēl pirms pārējā publika uzzina par šo problēmu.

3. Purva bridējs

Filma ātri vien kļuva par sava laika grāvēju visa PSRS mērogā, ar 26.6 miljoniem skatītāju, kopskaitā. Purva bridējs tiek pamatoti uzskatīta par vienu no skaistākajām filmām, kāda Latvijā tapusi. Papildus skaistajiem kadriem, šīs filmas galveno tēlu atveidotājiem – Vijai Artmanei un Uldim Pūcītim padevusies izcili magnetizējoša performance.

Arī šī ir latviešu literatūras ekranizācija. Šoreiz, režisors Leonīds Leimanis parūpējās par to, lai kinoteātros nonāktu Rūdolfa Blaumaņa aprakstītie tēli un to stāsti. Stāsta galvenais varonis – Edgars iemīlējis vešerienes meitu Kristīni, taču viņas māte uzskata, ka zellis ir pārāk temperamentīgs un liderīgs, lai varētu kandidēt uz vīra statusu.

4. Mans draugs – nenopietns cilvēks

Vai tas maz ir latvietis, ja viņš grūtā brīdī neskatās šo klasiku? Stāsts par jaunu zelli, kurš tikai grib darīt pareizi, tomēr izrādās, ka tā nav pieņemts. Visas darba vietas rezultējas ar vienu un to pašu – Arvīds aiziet vai viņu atlaiž. Tomēr dzīve sāk spiest savākties, jo ēst prasa gan divi dēli, gan sieva, kurai arī diez ko neapmierina fakts, ka jādzīvo komunālajā dzīvoklī, kopā ar svešiniekiem.

Naudas peļņas avotu izdodas atrast vietējā kapsētā, taču tas neuzlabo situāciju mājās. Gluži pretēji, ģimene Arvīdu vairs praktiski neredz, kā arī neatpazīst kādreiz vienmēr priecīgo, taču tagad drūmo un nogurušo kapraci. Šī ir viena no Jāņa Paukštello labākajām lomām, kas kombinācijā ar Jāņa Streiča režiju un Raimonda Paula mūziku, padarījusi šo par īstu ģimenes filmu klasiku.

5. Pērku jūsu vīru

 Par modernās ēras komēdijas klasiku kļuvusī filma, noteikti spēs sasmīdinat pat prasīgākos humora cienītājus. Latvijas humora zelta laikmeta aktieri un komiķi apvienojas vienā filmā, kuras stāsts veidots ap kādu divdesmitgadīgu spindzeli. Viņa satikusi sava mīlnieka sievu, izlemj pieņemt visnotaļ radošu lēmumu, piedāvādama sievai atpirkt viņas neuzticīgo nastu.

Filmas galveno lomu atveidotāju trio, ko sastāda Jānis Jarāns, Zane Daudziņa un Aīda Ozoliņa, ir perfekti piemeklēti piedāvātajai situācijai. Šī filma piedzīvoja savu pirmizrādi 2003. gadā, kinoteātrī Rīga, toreiz gardi izsmīdinot visu klātesošo publiku. Oriģināli, Mihaila Zadornova stāsts tika atrādīts lugas veidā, teātros Krievijā un Izraēlā, taču Platforma Filma šeit saskatīja filmas potenciālu, par ko mums liels prieks.

Visas filmas pieejamas Youtube un www.filmas.lv bezmaksas, taču kvalitatīvākai pieredzei, iesakām pirkt DVD vai abonēt kādu no piedāvātajām straumēšanas platformām, kur pieejamas ne vien šīs, bet arī daudzas citas vietējo mākslinieku radītas filmas un seriāli.

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO