Nepelnīti piemirstais John Cazale: Izcilākais otrā plāna aktieris Holivudas vēsturē?

Lasīt rakstu


Nepelnīti piemirstais John Cazale: Izcilākais otrā plāna aktieris Holivudas vēsturē?

Kultūra Raksts pievienots: 2021. gada 14. oktobrī

Nepelnīti piemirstais John Cazale: Izcilākais otrā plāna aktieris Holivudas vēsturē?

Piecas otrā plāna lomas, piecas filmas – piecas Oskara nominācijas.


Septiņdesmitie gadi izcēlušies ar visnotaļ daudz liela izmēra kino klasikām, kas skatītājus apbūrušas ar dziļiem, pārdomātiem stāstiem, kā arī lielisku aktierspēli. Šis stāsts būs par kādu aktieri, kurš pamanījās piedalīties piecās no lielākajām septiņdesmito filmām.

Visas no tām, tika nominētas oskara balvai kā labākās filmas konkrētajā gadā. Trīs arī uzvarēja šajā prestižajā konkursā, tikmēr John Cazale, visiem paliks atmiņā kā viens no labākajiem, taču tikmēr arī nemanāmākajiem aktieriem kino vēsturē.

The Godfather

John Cazale, līdzīgi kā viņa labs draugs un kolēģis, Al Pacino, savu lielo debiju piedzīvoja filmā The Godfather, kas tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām filmām un absolūtu kino šedevru. Iejūtoties Fredo lomā, John Cazale parādija vienu no lieliskākajiem otrā plāna sniegumiem, kāds redzēts. Tomēr filma bija tik veiksmīga, ka viņa pienācīgai publiskai novērtēšanai, gluži vienkārši, nepietika vietas. The Godfather tika nominēta, kā arī uzvarēja lielākajā daļā kategoriju 1972. gada Oskara balvas pasniegšanas ceremonijā. Interesanti, ka Al Pacino, kurš, lai arī spēlēja pirmā plāna lomu, tika nominēts balvai kā labākais otrā plāna aktieris. Viņš, protestējot pret šo netaisnību, neieradās uz apbalvošanas ceremoniju. Aktieris pamatoti uzskatīja, ka viņam nemaz nebūtu jābūt šajā kategorijā, jo viņa ekrāna laiks ir ievērojami lielāks par pārējiem kolēģiem. Līdz ar to arī tiek daudz spekulēts, vai pareiza nomināciju sadalījuma gadījumā, tieši John Cazale būtu izpelnījies savu vietu labāko sarakstā.

The Godfather 2

Otrā filmas daļa nāca ar vēl lielākiem sasniegumiem un vēl izteiktāku neizpratni, kāpēc John Cazale netika pat nominēts kā labākais otrā plāna aktieris. Filmas beigu daļā viņa atveidotais tēls, Fredo, tiek aukstasinīgi nogalināts par neuzticības izrādīšanu ģimenei. Šī performance joprojām tiek novērtēta kā izcila un Oskara balvas cienīga, tomēr togad balvu saņēma cits šīs pat filmas aktieris – Robert De Niro, līdz ar to atkal sanācis tā, ka priekš John Cazale balvas nepietika. Šī filma tika nominēta Oskara balvai, taču tā nebija vienīgā, kas 1975. gadā izpelnījās šādu godu. Katrā ziņā, ne vienīgā ar John Cazale līdzdalību.

The Conversation

Līdz ar šo filmu nākas atzīt ģeniālo pieeju, ko John Cazale spēja dot režisoriem, filmām un to skatītājiem. Arī Al Pacino atzinis, ka visvairāk par aktierspēli mācījies tieši no šī sava kolēģa. Galvenais iemesls, kāpēc aktieris pamanās būt nemanāms savās lomās, ir spējā kļūt un pārvārsties par sevis atveidoto tēlu. Tā laika kino kritiķi vienkārši skatījās un domāja, ka viņa spēle ir lieliskas aktieru atlases rezultāts, tomēr ejot laikam, līdz ar katru nākošo filmu, nākas novilkt cepuri šī izcilā talanta priekšā. John Cazale kļuva un pilnībā pārvērtās par tēliem, ko viņš atveidoja. Pat tad, ja tie nebija piemēroti paša personībai. Šī filma tika nominēta labākās statusam, tomēr sīvā cīņā, nācās piekāpties The Godfather 2.

Dog Day Afternoon

Sākotnēji, John Cazale atveidoto lomu vajadzēja spēlēt daudz jaunākam aktierim. Pirms viņa jau tika izskatīti vairāki 19-20 gadus jauni censoņi, līdz filmas režisors, Sidney Lumet, izlēma uzrunāt mūsu stāsta varoni. Filmas galvenās lomas atveidotājs bija Al Pacino, ar kuru John Cazale bija lieliska saspēle, kā jau minēts iepriekš. Un atkal, neskatoties uz visu, darbs tika padarīts lieliski. Visiem jau šķita, ka pirmo reizi savā karjerā, John Cazale tiks nominēts labākā otrā plāna aktiera balvai, kuru noteikti arī saņems, taču viņš tika vien līdz vienu kategoriju zemākajai, Golden Globe balvas nominācijai. Oskara balvas pasniegšanā, šoreiz visas balvas sagrābās filma One flew over the cuckoo’s nest, tās veidotāji un izpildītāji. Tikmēr John Cazale, pašam to vēl nezinot, bija palicis viens piegājiens, lai izpelnītos kino pasaules prestižākās balvas saņemšanu.

The Deer Hunter

Filma, kuras gala rezultātu vienam no aktieriem neizdevās piedzīvot. Jau tās filmēšanas laikā bija zināms, ka plaušu vēža dēļ, John Cazale atlikuši vien pāris mēneši, lai dzīvotu. Daudziem varētu šķist, ka viņš turpināja filmēties ar motivāciju, lai beidzot saņemtu Oskara balvu, tomēr apbalvojumi un prestižs nenozīmē neko, kad spēlē dzīves pēdējo lomu. Filma tika nominēta deviņās kategorijās, uzvarot piecās no tām. Zīmīgi, ka John Cazale sieva Meryl Streep tika nominēta otrā plāna aktrises apbalvojumam, par lomu šai pat filmā. Christopher Walken izcīnija šo apbalvojumu vīriešu kategorijā un, kamēr viņš kopā ar Deer Hunter komandu svinēja visas uzvaras, tikmēr John Cazale jau bija aizgājis no šīs pasaules, aiz sevis atstājot vien piecas izcilas lomas, piecās izcilās filmās.

Meryl Streep bija blakus savai mūža pirmajai mīlestībai līdz pat pēdējam brīdim. Pēc tam viņai vēl ilgi nācās piekrist lomām, kas pašai nepatika, lai vien spētu nomaksāt ārstēšanās rēķinus, kas palika pāri pēc John Cazale cīņas ar vēzi. Izklausās šausmīgi, tomēr viņas sasniegumi liecina par pretējo. Pēc tam, kad viņai nācās atvadīties no cilvēka, ko mīlēja kā vēl nevienu, Meryl Streep tika nominēta Oskara balvai 21 reizi. Trīsreiz izdevies uzvarēt, tikmēr neskaitāmi daudz reižu, izdevies apburt skatītājus ar savu tēlojumu. Kas zina, varbūt tieši neilgais laiks ar John Cazale bija tas, kas ļāva aktrisei pacelties pāri sāpēm, pārdzīvojumiem un grūtībām, lai kļūtu par vienu no veiksmīgākajām 20. gadsimta beigu un 21. gadsimta sākuma aktrisēm pasaulē.

Līdzīgi raksti

SPĒLĒT KAZINO