RECEPTES: 5 idejas vasaras noslēguma ballītei

Lasīt rakstu


RECEPTES: 5 idejas vasaras noslēguma ballītei

Receptes Raksts pievienots: 2022. gada 30. augustā

RECEPTES: 5 idejas vasaras noslēguma ballītei

Noslēdzam grila sezonu!


Augusts jau gandrīz galā un vasara paskrējusi nemanot. Tomēr nevajag skumt, bet gan nosvinēt vasaras noslēgumu ar vienu kārtīgu BBQ ballīti! Ko likt uz grila? Visi gaļēdāji noteikti jau paspēja atbildēt uz šo jautājumu, bet tradicionālās gaļas vietā piedāvājam jums dažas vegāniskas un veselīgas receptes, kas ir ne mazāk gardas!

Sēņu šašliks ar ķiplokiem

Viegla recepte, kas pagatavojama vien 20 minūšu laikā. Lieliska un veselīga uzkoda. Pamēģini!

Tev būs nepieciešams:

  • Sēnes 400gr
  • Olīveļļa 2 ē.k.+1 ē.k.
  • Tamari mērce 2 ē.k.+ 2 ē.k. grilam
  • Ķiploks 3-4 daiviņas
  • Timiāns 2 tējk.
  • Svaigi pētersīļi 2 ē.k.+ nedaudz pasniegšanai
  • Malta paprika 1 tējk.
  • Malti melnie pipari ½ tējk.
  • Dažas citrona šķēles dekorēšanai

Pagatavošana:

  1. Bļodā lej eļļu, tamari mērci , ķiploku sasmalcinātu, timiānu, sakapātus pētersīļus, paprikas pulveri un melnos piparus un samaisi;
  2. Noskalo sēnes un sagriez uz pusēm. Pievieno bļodā, kurā ir marināde un samaisi, līdz sēnes ir pilnībā ar to noklātas;
  3. Nelielā bļodiņā samaisi 1 ēdamkaroti eļļu un 2 ēdamkarotes tamari mērci. Sagrieztās sēnes uzver uz koka iesmiņiem un cep uz grila līdz tās paliek mīkstas, aptuveni 3-4 min no katras puses. Pirms apgriez iesmus, apsmērē sēnes ar tamari un eļļas maisījumu;
  4. Gatavās sēnes liec uz šķīvja un dekorē ar svaigiem zaļumiem un citrona šķēlītēm.

Vegāniskie čevapi

Čevapi ir tradicionāls serbu ēdiens, kas parasti gatavots no maltās gaļas. Tomēr mēs piedāvājam to aizvietot ar turku zirņiem, kas padara šo recepti par vegānisku un veselīgu. Pasniedz to kopā ar turku bulgura salātiem un baudi!

Tev būs nepieciešams:

  • Sojas gaļas granulas ~76gr
  • Karsts dārzeņu buljons 300ml
  • Olīveļļa 1 ē.k.
  • Sīpols 1 gab
  • Ķiploks 4 daiviņas
  • Konservēti turku zirņi 240gr
  • Auzu milti 60gr
  • Sojas vai tamari mērce 2 ē.k.
  • Tomātu pasta 1 ē.k.
  • Sinepes 2 tējk.
  • Paprikas pulveris 1 ē.k.
  • Čilī pipari ½ tējk.
  • Sāls, pipari 1 tējk
  • Pētersīļi 2 ē.k.
  • Svaigs koriandrs 1 ē.k.
  • Citrona sula

Pagatavošana

  1. Sojas granulas ieliek bļodā un uzlej karstu dārzeņu buljonu, ļauj nostāvēties 5 - 10min. Pēc tam ieliek smalkā sietā un notecina lieko šķidrumu. Tikmēr uzsildi uz pannas 1 ē.k. eļļu un apcep smalki sagrieztu sīpolu aptuveni 3 min, tad pievieno smalki sakapātu ķiploku un cep vēl 1 min līdz parādās skaists aromāts;
  2. Blenderī liec turku zirņus, apceptos sīpolus un ķiplokus, izmērcētās sojas granulas un pārējās sastāvdaļas un sablenderē viendabīgas konsistences mīklu;
  3. No mīklas formē cīsiņus un cep uz grila līdz kraukšķīgai garoziņai. Labu apetīti!

Turku bulgura salāti

Šie salāti būs lieliska piedeva dažādiem grilētiem ēdieniem. Ātri, viegli un veselīgi!

Tev būs nepieciešams:

  • Bulgurs 250gr
  • Sīpols 1 gab
  • Ķiploks 2 daiviņas
  • Paprika 1 gab
  • Burkāni 1-2gab
  • Ajvar pasta 3 ē.k.
  • Eļļa 3 ē.k.
  • Citrona sula 1-2 ē.k.
  • Pētersīļi ½ bunte
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • Cukurs pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Pagatavo bulguru - liec katlā un aplej to ar 500 ml karstu dārzeņu buljonu. Uzliec vāku un atstāj uz 20 - 25min līdz iesūcas viss šķidrums;
  2. Kamēr briest bulgurs, sagriez sīpolu un apcep uz pannas ar eļļu aptuveni 2 min, tad pievieno sagrieztu papriku un burkānu un cep vēl kādas 3 min. Beigās pievieno sakapātu ķiploku un cep vēl minūti;
  3. Gatavo bulguru liec lielā bļodā, pievieno ajvar pastu, tomātu pastu un apceptos dārzeņus. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un samaisi ar eļļu, pētersīļiem un garšvielām pēc garšas. Baudi uzreiz vai arī ieliec ledusskapī uz dažām stundām, lai savelkas garšas. Labu apetīti!

Puķkāposta barbekjū spārniņi

Tev būs nepieciešams:

  • Puķkāposts 1 galviņa
  • Sojas piens ¾ tase
  • Ūdens ¼ tase
  • Bezglutēna vai turku zirņu milti 120gr
  • Ķiploku pulveris 3 tējk.
  • Sviests 1 ē.k.
  • Sāls ¼ tējk.
  • Sarkanā saldā paprika samalta ¼ tējk.
  • Barbekjū mērce 1 tase

Barbekjū mērces pagatavošanai:

  • Kečups 1 tase
  • Ūdens ¼ tase
  • Brūnais cukurs 2 - 3 ē.k.
  • Ābolu etiķis 2 ē.k.
  • Sojas vai terijakī mērce 2 ē.k.
  • Tabasko mērce daži pilieni
  • Sarkanās paprikas pulveris 1 tējk.
  • Ķiploku pulveris ½ tējk.
  • Sinepju pulveris ½ tējk.
  • Sāls pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Nomazgā puķāpostu un sadali to mazākās ziedkopās. Bļodā samaisi pienu, ūdeni miltus un garšvielas līdz iegūsti biezas konsistences mīklu;
  2. Ziedkopas iemērcē mīklā un liec uz grila. Cep līdz zeltaini brūnai krāsai, ik pa laikam apgriežot tās, lai izceptos vienmērīgi kraukšķīgas.
  3. Pagatavo BBQ mērci - liec visas sastāvdaļas katlā un vāri uz lēnas uguns aptuveni 10 min, ik pa laikam apmaisot. Ja nepieciešams pievieno vēl nedaudz ūdeni. Ja patīk pikantāki ēdieni - pievieno vairāk tabasko mērci.
  4. Apceptos puķkāpostus samaisi ar barbekjū mērci un pacep vēl kādu brīdi uz grila. Pasniegt var kopā ar rīsiem vai arī bulgura salātiem. Lai labi garšo!

Vislabākais vegāniskais burgers

Ballītē noteikti ir jābūt burgeriem! Šie burgeri ir fantastiski gardi un veselīgi, jo tie ir bagāti ar olbaltumvielām, šķiedrvielām un citām svarīgām barības vielām un vitamīniem. Novērtēs ne tikai vegāni, bet arī tie, kas rūpējas par savu figūru!

Tev būs nepieciešams:

  • eļļa 2 ē.k. cepšanai
  • Sīpols 1 gab
  • Linu sēklas 3 ē.k. + karsts ūdens 3 ē.k.
  • Ķiploks 3 daiviņas
  • Sojas gaļas granulas 76gr
  • Dārzeņu buljons 120ml
  • Auzu pārslas 50gr
  • Pupiņas 400gr
  • Tomātu pasta 1 ē.k.
  • Ķimenes 1 ē.k.
  • Kūpināta paprika 1 ē.k.
  • Jūras sāls ½ tējk.
  • Malti melnie pipari ½ tējk.
  • Vegānu mērce barbekjū 3-4 ē.k.

Vienkāršā burgeru mērce:

  • Majonēze vegānu vai parastā 60gr
  • Kečups 3 ē.k.
  • Sriracha hot chilli mērce pēc vēlmes un garšas

Burgeru Servēšanai:

  • Dārzeņi pēc vēlmes (gurķi, tomāti, salātlapas, sarkanais sīpols utt.)
  • 4 bergeru bulciņas

Pagatavošana:

  1. Uzsildi uz pannas 1 ē.k. eļļu un liec cepties sakapātu sīpolu. Cep vidēji 3 min līdz tas paliek caurspīdīgs. Tad pievieno sakapātu ķiploku un pacep vēl minūti līdz parādās aromāts;
  2. Tikmēr sasmalcini linu sēklas un aplej ar 3 ē.k. karsta ūdens un noliec malā, lai uzbriest;
  3. Sojas granulas ieliec bļodā un aplej ar karstu dārzeņu buljonu , samaisi un ļauj tam uzbriest;
  4. Auzu pārslas sasmalcini virtuves kombainā līdz miltu konsistencei;
  5. Pievieno izskalotas pupiņas, uzbriedinātās sojas granulas, linu, ceptos sīpolus ar ķiplokiem, tomātu pastu un pārējās garšvielas un sablenderē vairākas reizes līdz izveidojas plastiska mīkla. Ja mīkla sanākusi par sausu, var pievienot dažas ēdamkarotes barbekjū mērci; 
  6. Formē 4 hamburgeru kotletes no mīklas un liec uz grila cepties. Cep vidēji 5 minūtes no katras puses līdz kraukšķīgai garoziņai;
  7. Kamēr cepas burgeru kotletes, pagatavo burgeru mērci - samaisi majonēzi kečupu un sriracha mērci, kā arī sagriez savus iecienītākos dārzeņus, kurus liksi burgeros. Kad kotletes gatavas, liec kopā burgerus! Lai fantastiska ballīte un laba apetīte!

Līdzīgi raksti